Förrätten: Otroligt goda, gorgonzolan kan röras ihop med lite naturell färskost och riven permesan så blir det ännu godare.
Gorgonzolagifflar.
2 st smördegsplattor
125 gram gorgonzolaost
1 st äggula
1 msk sesamfrö, svarta och vita
Tina smördegen och kavla ut varje platta till tre gånger storleken på ett mjölat bakbord. Skär plattorna i åtta sektioner var, så att det blir små trianglar. Lägg ost på kortsidan av varje triangel och rulla ihop till små gifflar. Kläm ihop sidorna så att inte osten läcker ut när den smälter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
I ugnen 10 min på 200 grader.
Varmrätt: Marinerad Entrecoté med savoystuvning.
Savojkål är underskattat och så god som stuvning
Lägg köttet i marinaden kvällen innan, man kan göra vilken marinas som helst. Jag gör min så här. Ner med kött och marinad i en plastpåse, i kylen under natten.
½ dl olivolja
3 msk mangovinäger
lite soya
1 dl thai chilisås
2 msk Hp sås
½ pressad vitlöksklyfta
örtsalt
Tag ut köttet och låt det bli rumstempurerat. Stek entrecotén i grillpanna.
Savoykål med grädde
1/4 dels strimmlad Savoykål
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
½ dl riven permesan
1 tsk farinsocker
salt och peppar
Vill man ha den matigare till någon annan rätt så är det gott med knaperstekt bacon i.
Stek savoykålen i smör och strö på farinsockret. Häll på vinet och låt det småputtra så det reduceras. Häll på grädden och låt detta puttra på svag värme, några minuter. Före servering strö på osten.
Potatiskaka.
6 potatis
1 gul lök
1 dl riven stark ost
salt & pappar
Skala potatisen och riv den grovt. Skölj i kallt vatten. Krydda med salt och peppar. Skala och strimla löken. Fräs löken i smör. Lägg i den rivna potatisen, blanda med löken och tryck sedan till så att det blir en kaka.
Stek i ej för het panna i ca 15 minuter. Vänd potatiskakan försiktigt när den har fått färg på undersidan.Strö på osten. Tillsätt lite matfett om potatisen verkar torr och stek ca 10 minuter på andra sidan.
Orkar vi efterrätt så blir det något med choklad, tror jag.
GOTT NYTT ÅR
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar