Välkommen

3 juli 2009

Bakade bröd under regnet



Nu doftar det himmelskt i huset. Solen skiner igen men under regnvädret och åskan bakade jag ett toppengott mörkt bröd, som är så lätt att göra. Det står nu i ugnen och sprider en härlig doft i huset.

Så här gör man

4 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
4 dl av solroskärnor,lingfrön,krossad råg och kli.
Alltså 1 dl av vardera
1 dl hackade cashewnötter (kan uteslutas)
1 dl hackade torkade aprikoser eller russin om man vill det. Dessa kan även uteslutas.
Men brödet blir saftigare med frukt i.
4 tsk bikarbonat, glöm inte viktigt
Blanda detta i en stor skål ordentligt.

Häll nu på
1 l yoghurt naturell eller honung
2 dl mörk sirap
½ dl matolja

Blanda noga till en jämn smet, olja 2 avlånga brödformar och fördela smeten jämt i dessa. Ugnen på 175 och ställ formarna på galler längst ner i ugnen. Låt stå i 1 tim 40 min. Brödet mörknar mycket i ugnen och det är meningen.

Tag ut brödet och låt vila 5 min i formerna. Lägg upp brödet på galler lägg över en handduk och låt brödet svalna. Så gott ljummet med bara bregott. Går bra att frysa in.

Kanongott och måste provas

Nu har jag provsmakat brödet, det var så gott och saftigt

Inga kommentarer: